donderdag 18 juli 2013

Wat vooraf ging

12-07-13: in de studio van Den Haag FM, foto: Jantien van Tol

Vanaf 19 juli 2013 maak ik radio. Een uur lang op de late vrijdagavond op Den Haag FM. Samenstelling, techniek en presentatie.

Daar ging wel iets aan vooraf.

Samenstelling
Samenstellen was het probleem niet. Ik heb al goede smaak sinds ik 'Panic (hang the dj)' van The Smiths op de radio hoorde (binnen op 2 in de Verrukelijke 15 van negen september 1986):

"Hang the blessed dj, because the music they constantly play it says nothing to me about my life."

Ik tapete enkel de liedjes die me aanspraken, die - op wat voor manier dan ook - iets over mezelf vertelden. 'Songs that made you smile & songs that made you laugh,' om een ander Morrissey-lied aan te halen. Op de Top 40-blaadjes die ik haalde, streepte ik de getallen door en creëerde een eigen lijst. Natuurlijk maakte ik - het High Fidelity-cliché is waar - mixtapes voor vrienden met mijn favoriete liedjes. Sinds deze eeuw zijn dat cd-tjes geworden en sinds enkele jaren playlisten op spotify. Ondertussen ontwikkelde ik mij als freelance journalist, die gelukkig ook een deel van zijn tijd over culturele zaken kan schrijven. Voor www.derecensent.nl schrijf ik sinds 12 jaar over muziek, film en literatuur. Daarnaast maak ik recensies, interviews, achtergrondartikelen en playlisten voor diverse opdrachtgevers.
Ik zou met gemak een gouwe-ouwe programma kunnen samenstellen. Er valt genoeg te vertellen over onvergetelijke klassiekers en onterecht vergeten songs. Maar toen de gelegenheid zich aanbod, was het geen moeilijke keuze om juist een programma te maken met nieuwe muziek. Ondanks mijn 41 jaar ben ik nog steeds die 14-jarige jongen die enthousiast raakt van goede, nieuwe muziek en dat wil delen. 'Heb je de nieuwe Pearl Jam gehoord?' 'Ken je dat bandje uit Finland, Satellite Stories?' 'Wat vind je van Antje Duvekot?' 'Hoe valt die plaat van Great Minds bij jou?'

Spotlijsters
Voor deRecensent maakte ik tien jaar lang de rubriek Chicksinger, waarvoor ik enkele honderden actuele cd's van zangeressen (met of zonder band) besprak. Zangeressen uit allerlei genres die veelal minder aandacht krijgen in de reguliere (muziek)media dan hun mannelijke collega's. Vorig jaar stopte deze reeks en startte ik de Spotlijsters. In de Spotlijsters geen aandacht voor volledige albums, maar voor losse tracks van recent verschenen cd´s en singles. Ook van mannen, dit keer. In korte halen bespreek ik daar tracks, die via de bijgeleverde playlisten op Spotify te beluisteren zijn. Met het samenstellen van deze maandelijkse playlisten heb ik mijn eeuwige zoektocht naar goede nieuwe liedjes in iets strakkere banen geleid. Maandelijks kies ik 30 sterke songs van zangers en 30 van zangeressen. Dat lijkt veel, maar de groslijst waarmee ik begin is meestal drie keer zo groot. Voor deze playlisten check ik allerlei muziekkenners, platenlabels, artiesten, radiostations en muzieksites.

Meer info en de meest recente Spotlijster vind je hier: http://www.derecensent.nl/pivot/entry.php?id=1475

De Spotlijsters waren voor mij een goede voorbereiding op het samenstellen van mijn eigen radioprogramma. Ook voor de radio kies ik niet voor één genre. Ik draai: pop, rock, indie, singer-songwriter, roots, soul, funk, hiphop, afro, elektro, folk, punk, etc. Daarnaast zal ik wekelijks een Haagse Nieuwe draaien, simpelweg omdat er in Den Haag enorm veel goede muziek gemaakt wordt. Bij het samenstellen houd ik de internationale releases en lijsten bij, maar zal ik niet klakkeloos elke 'hoogste nieuwe binnenkomer' draaien. Grote hits, ook al zijn ze net geboren, krijgen vaak al genoeg airplay - mijn voorkeur zal vaker uitgaan naar de iets minder grote hits. Zolang het maar goede muziek is. Via dit blog zal ik na afloop van het programma mijn playlisten delen.

Techniek & Presentatie
Het samenstellen vloeide heel natuurlijk voort uit mijn liefde voor muziek en mijn journalistieke werk. Zo niet de techniek en de presentatie. Mijn ervaringen met radio waren tot vorig jaar enkel passief: als luisteraar. Sinds een jaar lees ik maandelijks een recensie voor in het poëzieprogramma Het Woordenrijk van Harry Zevenbergen. De angst voor de microfoon ging er in dat jaar geleidelijk vanaf. Maar hoe Harry al die songs en jingles startte en bellers in de uitzending haalde en ondertussen gasten in de studio interviewde of een lied liet zingen, dat ging nog langs me heen. De hoeveelheid schermen en schuiven voor zijn neus duizelde mij dan ook toen ik voor het eerst een keer over zijn schouder mee kwam kijken.
De afgelopen twee maanden heb ik onder leiding van technicus Viktor Alders en radio-coach Jantien van Tol veel geleerd en veel kunnen oefenen met de techniek in de studio van Den Haag FM. Wekelijks kwam ik aanzetten met presentatietekstjes behorend bij 15 nieuwe liedjes die ik vervolgens verkeerd instartte, halverwege liet stoppen of waar ik klakkeloos doorheen bleef praten omdat mijn microfoon nog open stond. Alles met het veilige gevoel dat ik niet 'On Air' was. Ook mocht ik een paar keer meekijken bij de programma's van ervaren mannen als Kees Rooke en Harry Zevenbergen. Zeer leerzaam. Ondertussen begon ik de techniek een beetje door te krijgen en was het volgens Jantien tijd om mijn uitgeschreven af- en aankondigingen weg te gooien. En dat bleek de grootste uitdaging. Ik ben namelijk geen prater - wat deed ik dan in godsnaam op de radio? Niet voor niets heb ik een schrijvend beroep. Het past bij me; ik kan blijven schrappen en schaven tot ik tevreden ben (en de deadline daar is) - pas dan treed ik ermee naar buiten. Als je uit de losse pols wat muziekinformatie moet spuien, lukt dat nog wel, maar de hoeveelheid kromme zinnen, 'euh's' en omissies zijn niet te tellen. Bovendien neemt de sowieso al aanwezige nervositeit alleen maar toe als ik mij bewust ben van de fouten die ik maak. Toch ben ik gaan oefenen met steekwoorden, waar ik ter plekke zinnen van maak. Zinnen die nog te wensen over laten - en dat zullen blijven doen. Hopelijk steeds minder - en zo niet; hoop ik dat ik er steeds minder om geef.

Na het vele oefenen, de fijne begeleiding van Viktor en Jantien, het maken van demo-uitzendingen en uiteindelijk een pilot, werd die laatste goedgekeurd en mocht ik 'On Air'. Op 12 juni startte ik 'in de luwte' een radioterm die ik niet kende en betekent dat er nog geen ruchtbaarheid aan mijn programma gegeven zou worden. Sowieso zal de luwte nog wel even aanhouden, aangezien het zomer is, mijn programma op lokale zender om 11 uur 's avonds op vrijdagavond gepland is. Voorlopig koester ik deze luwte.
Vrijdag 17 juli 2013 is de officiële eerste uitzending van de Nieuwe Van Nierop, die ik zal beginnen met: paniek.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten